Olga Popyrina
Född i Nairobi, Kenya. Uppvuxen i Kenya, USA och Ryssland med släkt förgrenad över hela världen. Utbildad vid Akademin för arkitektur i Moskva. Verkar numera i Sverige och producerar sina produkter inom landet.
I Olga Popyrinas produktion skönjs ofta påverkan av traditionell japansk estetik med långt driven enkelhet och dess tradition att göra konst av vardagstingen. “Jag lärde mig av Ingo Maurer, som spelat stor roll i mitt liv, att inte ge upp förrän jag renodlat formen så långt jag förmått. Han har även uppmuntrat och inspirerat mig till att skapa en egen kollektion med produktion som jag själv kan kontrollera”.

Representerad i ett flertal privata samlingar samt på många institutioner och museer.

En mångkulturell uppväxt och ett intensivt liv på resande fot har gett ett brett kreativt perspektiv. Det har frammanat ett sökande efter tingens essens och slipat ett formspråket till enkelhet och renodling utan att tappa lekfullhet och humor. Ett arbete som kräver engagemang och försakelse. Hennes skapelser föds snarare än produceras, ofta som en naturlig följd av en drömd upplevelse.

Ett centralt tema i Olga Popyrinas produktion är viljan att hitta de former som återfinns i vitt skilda kulturer. Urformer som på ett djupt mänskligt vis förenar snarare än splittrar.

Olga Popyrina ger rummet själ och liv.

Olga Popyrina, med världen som arbetsfält, lanserar egen kollektion. Verk av Olga Popyrina har ställts ut och handlats i de flesta världsdelar och ofta förekommit i designpress som Wallpaper, Architectural Digest, Elle Interiör m fl.

OLGA POPYRINA COLLECTION
I kollektionen märks bl a PEACE DOVES utfört i parianporslin, ett sällsynt material i belysningssammanhang. Parian är ett glasrikt porslin vars yta har en hudnära lyster. I dagsljus är materialet opakt och har en nästan skulptural karaktär. I skymningen får det tunna parianporslinet glasliknande egenskaper och släpper igenom ett varmt ljus. PEACE DOVES har tidigare uppmärksammats på International Contemporary Furniture Fair, New York, INDEX Interior Design Show, Dubai, Sverige, Ryssland.

Olga Popyrina går emot strömmen och förlitar sig på månghundraårigt industri- och hantverkskunnande vid Rörstrand Center i Lidköping. “Om vi inte tar vara på de kunskaper vi tillägnat oss och de traditioner och vi odlat i generationer kommer vi till sist att inte ha några konst- och nyttoföremål med kvalitet att erbjuda längre. Vi kommer inte att ha något att handla med”, “I Lidköping har jag mött många underbara, kunniga och kloka människor som inte gett upp, trots industriella och ekonomiska kriser. De har gett mig styrka och mod att arbeta vidare”.
Vid Rörstrand Center arbetar Olga Popyrina intimt med bland andra medarbetarna på företaget PrintDesign, kända för sitt arbete med bl a Nobelservisen och kungaporslinet.

 

Comments are closed.